Biserica ”Schimbarea la Față”

Descriere
Intre anii 1834-1840, populatia de origine slava (rusi, cazaci, zaporojeni) care au descins pe teritoriul de astazi al parohiei „Schimbarea la Fata” din orasul Tulcea, venind din partile Ucrainei, de pe Don, au pus temelia unei biserici ca unii care erau crestini ortodocsi din 1834.
Construirea acestui lacas de inchinaciune a durat pana in 1840 cand a fost data cultului. Nu se cunoaste numele episcopului sau delegatului acestuia care a sfintit biserica. Initial aceasta a fost acoperita cu stuf si construita in forma de casa taraneasca si dureaza in aceasta forma pana in jurul anului 1872, cand, ne mai corespunzand menirii ei, populatia care se gasea sub stapanirea Imperiului Otoman, ia hotararea de a construi o alta biserica mai incapatoare, tinand seama ca numarul locuitorilor crescuse simtitor.
Pentru noua constructie a fost necesar sa se obtina autorizatia Portii Otomane, scop in care a fost prezentata o cerere autoritatilor locale, si, in baza raportului facut de Ismail Bey, prefectul judetului Tulcea si de guvernatorul tinutului Dunarean, Omer Feozi Pasa, se obtine autorizatia de a construi alaturi de vechea biserica, care urma sa fie daramata, un monument cu turla de biserica si forma de patrat in care se gaseau Sfanta Masa din Sfantul Altar al vechii biserici.
In 1872, pe 6 august, se pune temelia, oficiindu-se sfintirea locului de catre episcopul grec Dionisie. Construirea ei dureaza pana in 1882 cand este terminata si sfintita de catre episcopul roman al Dunarii de Jos, Iosif Gheorghian, la 13 noiembrie, dandu-i-se hramul „Schimbarea la Fata”.
Biserica poseda in original firmanul Portii Otomane care ar data din anul 1286 (an arab, echivalent cu anul 1868). Biserica este construita prin contributia enoriasilor si se crede ca s-a facut colecta si in partile Kievului, ceea ce denota stransa legatura dintre Biserica Ortodoxa Rusa si Biserica Ortodoxa Romana.


Această platformă folosește modulele cookie proprii și terțe pentru a vă face folosirea mai plăcută și pentru a îmbunătăți serviciile oferite și pentru a analiza căutările efectuate pe această platformă. Dacă continuați să căutați, ar trebui să acceptați utilizarea acestuia.    Pentru mai multe informații sau pentru a vedea cum se schimbă setările, consultați pagina noastră Politica de confidentialitate.

see options