OFERTE SPECIALE
Nu exista oferte disponibile in acest moment!

Castelul de apa

Descriere
Clădirea cu funcţiuni multiple este concepută ca o succesiune de spaţii pe verticală, care să adăpostească un centru de informare turistică, un spaţiu de expoziţie şi galerie de artă, un muzeu „Istoria alimentării cu apă a municipiului Drobeta Turnu Severin, o expoziţie de fotografii şi sculptură, o cafenea literară şi spaţiu de belvedere.
Construcţia Castelului de Apă, monument emblematic pentru severineni, operă de stil şi ţinută civilizatoare, care şi astăzi dă identitate Severinului prin aşezarea sa giratorie în axul principal al urbei, este legată de alimentarea cu apă din Dunăre a municipiului. Proiectul alimentării cu apă potabilă a oraşului Turnu Severin, întocmit la Ministerul Lucrărilor Publice de inginerul Elie Radu, format din 13 piese scrise şi 19 piese desenate şi aprobat de Consiliul Tehnic Superior, a fost trimis primarului oraşului la 21 martie 1909. Proiectul prevedea alimentarea cu apă de Denuăre decantată, filtrată şi sterilizată cu ajutorului ozonului. Licitaţia lucrărilor stabibilită pentru 6 mai 1910 a avut loc, la cererea firmelor interesate, pe data de 28 iunie 1910. Lucrarea a fost licitată de firma Petre Andreescu Fii din Craiova, care prin contractul încheiat la 31 iulie 1910 s-a angajat ca în termen de 2 ani să realizeze lotul I de lucrări, respectiv captarea apei din Dunăre, bazinele de decantare, castelul de apă,
staţiunea de forţă motrice şi pompare, canalele, reţeaua de conducte din oraş, maşinile şi instalaţiile aferente, inginerul Elie Radu fiind angajat să supravegheze şi să conducă lucrările. Solemnitatea începerii lucrărilor a fost fixată pentru ziua de 17 octombrie 1910, la orele 9 dimineaţa. Deşi unele lucrări de finisare nu au mai fost efectuate (între acestea şi exteriorul castelului de apă), lucrările de alimentare cu apă a oraşului Turnu Severin au fost primite pe seama oraşului de către autorităţile municipale ale oraşului, în toamna anului 1915. Odată cu dezvoltarea oraşului, capacitatea de înmagazinare a castelului devine insuficientă şi se pune problema construirii celui de-al treilea bazin. Acesta se realizează în anul 1964 şi este amplasat în spaţiul podului peste ultimul planşeu de beton al construcţiei. În anul 1980, Castelul de Apă îşi pierde utilitatea, bazinele sunt golite şi este folosit ca birouri şi ateliere pentru societatea ce administrează alimentarea cu apă şi canalizarea oraşului.
Edificiu emblematic al municipiului Drobeta Turnu Severin, este situat pe strada Crisan la intersectia cu strada Dr. Saidac,
parte a sistemului de alimentare a orasului cu apa de Dunare, are 27 m inaltime si era la un momentat dat cea mai inalta cladire din orasul nostru. Construit în 1914, este unul din simbolurile oraşului, fiind aşezat în axul principal al oraşului. Castelul a fost construit în perioada 1910-1913, pentru alimentarea cu apă a oraşului. In 1915, la baza sa, langa intare, a fost pusa o inscriptie in amintirea momentului fixarii pietrei fundamentale si a incheierii, in linii mari, a lucrarilor, odata cu cinstirea cuvenita infaptuitorilor proiectului.
In timpul Primului Razboiului Mondial, Castelul a servit ca punct de observatie armatei germane, datorita celor 4 turnulete, construite initial pentru a putea fi folosite de catre pompieri. Trecerea timpului si cresterea orasului n-au anulat functia esentiala a castelului, prin care orasul a capatat tinuta civilizatoare. Astazi insa, cand distributia apei este asigurata la capacitatile cerute prin alt sistem, Castelul de Apa poate capata o noua functionalitate: un sui genesis Turn Eiffel al orasului.
Castelul de Apa a fost reabilitat cu fonduri europene si redat circuitului turistic.


Această platformă folosește modulele cookie proprii și terțe pentru a vă face folosirea mai plăcută și pentru a îmbunătăți serviciile oferite și pentru a analiza căutările efectuate pe această platformă. Dacă continuați să căutați, ar trebui să acceptați utilizarea acestuia.    Pentru mai multe informații sau pentru a vedea cum se schimbă setările, consultați pagina noastră Politica de confidentialitate.

see options