Filarmonica Arad

Descriere
1833
ÎNFIINȚAREA CONSERVATORULUI ARAD
Se înființează Conservatorul din Arad, primul conservator de pe teritoriul României și al șaselea din Europa. Acesta atestă rolul extrem de important al muzicii în viața culturală a Aradului, la începutul secolului al XIX-lea.
8 noiembrie 1846 Franz Liszt Arad
CONCERTELE LUI LISZT
Franz Liszt concertează la Arad, în sala festivă a hotelului „Crucea Albă” („Ardealul”). Aradul este al treilea oraș din țară în care a concertat marele compozitor în cadrul ultimului său turneu, fiind primit cu fast de publicul arădean, acesta primind diploma de Cetățean de Onoare al Aradului în 10 noiembrie.
1847 Johann Strauss la Arad
La doar un an după vizita lui Franz Liszt, Johann Strauss (fiul) concertează și el la Arad, tot în sala de festivități a hotelului „Crucea Albă”.
1879 Brahms si Joachim la Arad
Concertează la Arad Johannes Brahms și Josef Joachim. Listei de muzicieni care au susținut concerte aici, de-a lungul timpului, i se alătură Béla Bartók, Traian Grozăvescu, Richard Strauss, Zoltan Kodaly și George Enescu.
1890
Se fondează Societatea Filarmonică din Arad, instituție cu programe ambițioase de concerte simfonice și cor, definitorie pentru viața muzical-culturală a orașului vremii respective.
1913
CONSTRUCȚIA PALATULUI CULTURAL ARAD
Se finalizează construcția clădirii Palatului Cultural din Arad, actual sediu al Filarmonicii de Stat Arad, proiect grandios al arhitectului arădean Ludovic Szántay.
24 octombrie 1913 Inaugurarea Palatului Cultural
INAUGURAREA PALATULUI CULTURAL
Are loc inaugurarea festivă a Palatului Cultural, în sala principală a clădirii. Concertul simfonic a inclus lucrări semnate de Schubert, Goldmarck, Bizet şi Beethoven.
6 noiembrie 1931 Enescu - Cetățean de Onoare al Aradului
George Enescu a primit titlul de Cetățean de Onoare al Aradului, în cadrul unei festivități susținute la Palatul Cultural. Marele maestru a fost iubit de publicul arădean, el concertând aici în repetate rânduri: în 1923, 1927, 1931, 1936, 1937, 1938, 1942 și 1943.
1948
ÎNFIINȚAREA FILARMONICII DE STAT DIN ARAD
Se constituie Filarmonica de Stat din Arad. În scurt timp, Orchestrei Simfonice i se alătură un Cor Academic și o formație de muzică populară. Din 1948, activitatea Filarmonicii este organizată în stagiuni de câte 10 luni.
1973
ACTIVITATEA FILARMONICII ARAD PESTE HOTARE
Încep reprezentațiile Orchestrei și ale Corului Filarmonicii Arad peste hotarele țării. Până în prezent, Filarmonica Arad a susținut concerte în țări precum Olanda, Polonia, Germania, Elveţia, Italia, Ungaria, Spania, Austria, SUA.


Această platformă folosește modulele cookie proprii și terțe pentru a vă face folosirea mai plăcută și pentru a îmbunătăți serviciile oferite și pentru a analiza căutările efectuate pe această platformă. Dacă continuați să căutați, ar trebui să acceptați utilizarea acestuia.    Pentru mai multe informații sau pentru a vedea cum se schimbă setările, consultați pagina noastră Politica de confidentialitate.

see options