Google Twitter LinkedIn Pinterest Email Print

Cu fonduri europene a renăscut Peleşul Transilvaniei

Cu fonduri europene a renăscut Peleşul Transilvaniei

   Castelul Károlyi, numit şi Peleşul Transilvaniei, a renăscut cu fonduri europene. După o investiţie de 5 milioane de euro, castelul cu o istorie de peste 500 de ani primește acum în jur de 40.000 de vizitatori pe an.
   Povestea familei Karolyi începe în 1482, când pe locul unde se află castelul a fost construită o casă din piatră. Un secol mai târziu, locuinţa a devenit o cetate cu rol de apărare împotriva turcilor. În 1794 contele Karlolyi Jozsef a dărâmat fortăreaţa şi a construit castelul.
   Mihai Andrei Mocan, muzeograf: În 1892 are loc ultima mare transformare a castelului în ceea ce vedem astăzi. Palatul baroc rămâne, structura sa rămâne, dar se adaugă mai multe turnuri şi un bastion.
   
După ce familia Karolyi a părăsit-o, clădirea a adăpostit un cazino în perioada interbelică şi şcoala militară maghiară în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Castelul a intrat în posesia statului român în 1944, iar din anii '90 este în administrarea primăriei din Carei.
   Bogdan Georgescu, şef Direcţia de Cultură Carei: Castelul se afla într-o stare avansată de degradare, înăuntru nu mai existau activităţi, de peste zece ani era închis şi noi toţi spunem, norocul acestei clădiri că a supravieţuit e că după anii '50 aici au fost mutate sediile unor instituţii de cultură.
   
În 2012, administraţia locală a reuşit să acceseze fonduri europene pentru a repune monumentul pe harta obiectivelor turistice. Reabilitarea şi reamenajarea castelului a costat cinci milioane de euro. Parcul palatului se întinde pe o suprafaţă de zece hectare.
   La etajul castelului au fost reconstituite zece camere cu mobilier istoric. Toate piese de mobilă şi celelalte obiecte pe care le vedeţi în aceste camere au fost cumpărate cu fonduri europene de la diverşi colecţionari.
   Andrei Mocan, muzeograf: Două mii de volume de carte originale în jurul nostru, un birou, un scaun impunător unde îşi avea locul pentru lectură ştiinţifică sau culturală sau pentru audienţă chiar cel care stăpânea castelul şi întreg oraşul şi întreaga zonă.
   
După reabilitare, în 2017, numărul vizitatorilor a ajuns la 50 de mii. Castelul a găzduit 120 de evenimente culturale. Tot din fonduri europene, primăria din Carei va reabilita ultimele două clădiri din parcul castelului.
   

  • 2018-10-15
  • Chily Willy

Alte stiri si noutati ce te-ar putea interesaAceastă platformă folosește modulele cookie proprii și terțe pentru a vă face folosirea mai plăcută și pentru a îmbunătăți serviciile oferite și pentru a analiza căutările efectuate pe această platformă. Dacă continuați să căutați, ar trebui să acceptați utilizarea acestuia.    Pentru mai multe informații sau pentru a vedea cum se schimbă setările, consultați pagina noastră Politica de confidentialitate.

see options