Google Twitter LinkedIn Pinterest Email Print

Toamna în Apuseni, între tradiție și frumusețea naturii

Toamna în Apuseni, între tradiție și frumusețea naturii

   Toamna transformă un cătun izolat din Apuseni într-un loc de o frumusețe rară. Ospitalitatea oamenilor, priceperea lor în meșteșugul lemnului, dar și cascada aflată în apropiere îi atrag pe turiști și îi determină să se întoarcă ori de câte ori au ocazia. Chiar și drumul până în cătunul aflat la o altitudine de 1200 de metri are farmecul său.

   
Cinci kilometri pe munte, prin păduri și poienițe, trebuie să parcurgă călătorul ca să ajungă în Pătrăhăițești, una dintre cele mai izolate așezări din Munții Apuseni. 12 case alcătuiesc cătunul ascuns în munte, undeva lângă stațiunea Vârtop-Arieșeni. Una dintre ele găzduiește atelierul unui meșteșugar, bucuros că mai sunt curioși care îi trec pragul ca să afle cum este prelucrat lemnul.

   Ioan Mocan a învățat meseria de la tatăl și bunicul său, iar lângă atelier a amenajat și un mic muzeu.

   Folosit de moții de odinioară, tulnicul din lemn își mai face simțită chemarea în Apuseni doar zilele speciale de sarbatoare.

   Din dragoste pentru tradiții, sătenii încearcă să le transmită tinerilor secretele tulnicului ori ale meșteșugului lemnului. Se tem însă că generația lor este ultima pe aceste locuri.

   Din cătun pornește un traseu spre o cascadă cu o înălțime de 14 metri, care cade în două trepte. De-a lungul a doi kilometri, poteca trece prin pajiști cu miros de fân uscat și prin păduri cu aer curat.

   Renumiți pentru ospitalitatea lor, localnicii îi primesc cu brațele deschise pe toți cei care le trec pragul. Pentru doar 60 de lei pe noapte găsiți cazare la pensiuni unde vă sunt oferite bunătăți preparate numai din ingrediente naturale.

   Traseul spre Pătrăhăițești pornește din drumul care leagă localitatea Lunca de orașul Turda, în dreptul comunei Arieșeni. Până în cătun se poate urca cu mașina, iar până la cascadă se ajunge pe jos în cel mult o jumătate de oră. În apropiere pot fi vizitate peșteri și alte cascade ori se poate urca pe Vârful Bihorul, cel mai înalt pisc din Apuseni.

  • 2018-10-20
  • Chily Willy

Alte stiri si noutati ce te-ar putea interesaAceastă platformă folosește modulele cookie proprii și terțe pentru a vă face folosirea mai plăcută și pentru a îmbunătăți serviciile oferite și pentru a analiza căutările efectuate pe această platformă. Dacă continuați să căutați, ar trebui să acceptați utilizarea acestuia.    Pentru mai multe informații sau pentru a vedea cum se schimbă setările, consultați pagina noastră Politica de confidentialitate.

see options