Muntii Macin

Descriere
Muntii Macin sunt o grupa muntoasa apartinand de Muntii Dobrogei.
Acesti munti reprezinta martorul rezidual cel mai evident al orogenezei hercinice de la sfarsitul Paleozoicului cu aspect de inselberg (munte insula). Ei ocupa coltul de nord-vest, ridicandu-se deasupra Ostrovului Brailei cu peste 300-400 m si se prelungesc sub forma unei culmi inguste deluroase (numita Pintenul Bugeacului) pana in apropiere de Galati. Spre sud-est sunt separati de Podisul Babadagului prin Pasul Iaila sau Carapelit. La vest sunt flancati de Ostrovul Brailei, spre care cad in trepte, iar la sud-est ei depasesc valea larga a Taitei si ajung pana in valea Lozovei, ingloband astfel doua mici culmi: Coslugea si Boclugea. Aceasta delimitare morfologica corespunde si cu linia de incalecare tectonica (falia inversa) Luncavita-Consul, care-i separa de Dealurile Niculitel. Un alt punct de separatie intre aceste unitati este Pasul Teilor, care se afla intre bazinele Taitei si Luncavitei.
Avand in ansamblu forma unui triunghi ascutit, Muntii Macinului au cea mai mare latime intre localitatea Turcoaia si valea Lozovei, unde ating 24 km. Ei se desfasoara pe directia NV-SE sub forma unor culmi paralele, din ce in ce mai numeroase si mai fragmentate in parte de S-SV, avand o culme principala, incepand in pantenul Bugeacului si pana in Dealul Carpelit.
Acest lant muntos principal culmineaza ca inaltime in varful Tutuiatul (467 m). In prelungirea acestuia spre nord vest se afla varful Pietrosul Mare (426 m) si culmea Pietrosu, dupa care inaltimile scad treptat, ajungand la 100-170 m in apropiere de localitatea Vacareni, iar in pintenul Bugeacului, la 95 m. Spre sud-est de varful Tutuiatu, culmea principala a Muntilor Macin se continua printr-o serie de culmi deluroase, cum sunt Dealul Costiag (428 m), Dealul Negoiu cu varful Piatra Mare (380 m), Dealul lui David (354 m), Dealul Crapcea (344 m), Dealul Carapcea si Dealul Carpelit (350 m).
Podisul Dobrogei de Nord dispune de un potential turistic inca putin valorificat. Peisajele naturale specifice, padurii cu o mare extindere si cu un fond cinegetic bogat, monumentele istorico-culturale, obiceiurile si ocupatiile locuitorilor constiuie elemente cu valuare turistica.
´╗┐

Aceast─â platform─â folose╚Öte modulele cookie proprii ╚Öi ter╚Ťe pentru a v─â face folosirea mai pl─âcut─â ╚Öi pentru a ├«mbun─ât─â╚Ťi serviciile oferite ╚Öi pentru a analiza c─âut─ârile efectuate pe aceast─â platform─â. Dac─â continua╚Ťi s─â c─âuta╚Ťi, ar trebui s─â accepta╚Ťi utilizarea acestuia. ┬á┬á Pentru mai multe informa╚Ťii sau pentru a vedea cum se schimb─â set─ârile, consulta╚Ťi pagina noastr─â Politica de confidentialitate.

see options