Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni

Descriere
Istoric Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni
În anul 1995 Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a înființat la Sfântu Gheorghe o secție de arheologie, care urma să fie transformată într-un muzeu de sine stătător conform Hotărârii Guvernului nr. 1365 / 1996. Hotărârea de Guvern a fost aplicată abia în anul 1999, înființându-se astfel Muzeul Carpaților Răsăriteni, în subordinea Ministerului Culturii. În anul 2007 instituția primește titulatura de muzeu național, fiind azi cunoscută sub denumirea de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, subordonat Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.
Până în anul 2003 muzeul nu a avut sediu propriu și a funcționat în spații închiriate, activitatea sa concentrându-se pe cercetarea arealului Carpaților Răsăriteni în vederea identificării și salvării patrimoniului cultural național mobil și imobil, material și imaterial din această zonă relativ puțin cercetată. În anul 2003, prin Hotărârea Guvernului nr. 163 / 2003, instituția primește o clădire în Sf. Gheorghe, pe strada Gábor Áron nr. 16, unde funcționează și în prezent. Clădirea a necesitat o renovare completă, astfel încât ea a fost ocupată abia în toamna anului 2005. Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) și-a deschis porțile noii clădiri către publicul larg în anul 2006, organizând primele expoziții în colaborare cu persoane fizice (artiști plastici) și expoziții foto-documentare cu piese reproduse, patrimoniul propriu putând fi expus abia în toamna aceluiași an datorită normelor de conservare impuse de lege.
Între anii 2009 - 2011 muzeul s-a regăsit în cadrul unui program de modernizare a muzeelor naționale, program din care fac parte Muzeul Național Brukenthal – Sibiu, Complexul Muzeal Național Moldova – Iași, Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa – București și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca. În cadrul acestui program s-a urmărit amenajarea tuturor spațiilor muzeale ale MNCR, modernizarea acestora în vederea expunerii și depozitării patrimoniului muzeal într-un mod atractiv, asigurând totodată cele mai bune condiții de conservare a pieselor de patrimoniu.
În anul 2011, de ziua internațională a muzeelor am fost mândri să prezentăm publicului nostru rezultatele acestei activități, prin deschiderea a 3 noi spații reamenajate:
- Expoziția Așezarea preistorică Păuleni Ciuc, Dâmbul Cetății
- Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe
- Casa Memorială Romulus Cioflec din localitatea Araci, comuna Vâlcele


Această platformă folosește modulele cookie proprii și terțe pentru a vă face folosirea mai plăcută și pentru a îmbunătăți serviciile oferite și pentru a analiza căutările efectuate pe această platformă. Dacă continuați să căutați, ar trebui să acceptați utilizarea acestuia.    Pentru mai multe informații sau pentru a vedea cum se schimbă setările, consultați pagina noastră Politica de confidentialitate.

see options