Muzeul Tarisznyás Márton

Descriere
Organizarea primului Muzeu din Gheorgheni a fost inceput in 1902, iar in primele decenii au fost colectate cateva sute de obiecte muzeale. Insa in 1944, prin urmare a Razboiului Mondial colectia a disparut. Obiectele muzeale de la inceputul secolului XX. au provenit intr-o parte importanta de la comunitatea locala armeneasca. Printre multe altele, bunicul lui Tarisznyás Márton, Tarisznyás János a donat circa 20 de obiecte.
Reorganizarea s-a inceput in anii 1950-51, fondatorii fiind Tarisznyás Márton si Karácsony János. Tarisznyás, dupa ce cateva ani a lucrat la Muzeul din Tg.Mures, a fost cerut sa organizeze Muzeul din Gheorgheni.
Fondarea Muzeului si deschiderea primei expozitii (la Caminul Cultural de atunci) dateaza din 1952, iar in anii urmatori colectia se dezvolta in continuu, sub conducerea lui dr. Csiby Andor és invatatorului Bálint Ákos.
Locul secund, la etajul Cinematografului
Muzeul Raional Gheorgheni s-a mutat in 1956 in cladirea Cinematografului, colectia si administratia fiind preluata in septembrie 1956 de la Bálint Ákos, de catre Tarisznyás Márton, care atunci a fost singurul angajat al Muzeului. Lipsa de fonduri si de personal, precum si inexistenta spatiilor de expozitie au necesitat un efort supraomenesc. In anii ce au urmat, sub conducerea tanarului si agilului director Muzeul incepe sa se dezvolte: in 1958 este organizata sectia stiintelor naturii, iar in 1961 Muzeul este mutat in cladirea de azi, monument istoric, unde in cursul aniilor sunt efectuate lucrari semnificative de dezvoltare. Au fost incepute sapaturile la Castelul din Lazarea, iar in 1970 a fost fondata Galeria Karácsony, in 1972 este amenajata expozitia de baza Etnografia padurii. Tot in acest an Muzeul organizeaza un simpozion stiintific. Dupa cateva ani, in 1977 se sarbatoreste iubileul de 25 de ani de la fondarea Muzeului.
Clădirea de azi in timpul dezvoltării, la începutul anilor 70
Sub conducerea lui Tarisznyás Muzeul se dezvolta in tot mai multe directii. Directorul este preocupat de ruinele Castelului Lázár, incepe o cercetare importanta la Pestera Sugau care aduce deschiderea acesteia pentru vizitatori. In acelasi timp s-a inceput amenajarea curtii muzeului, fiind aduse aici imobile si obiecte cu intentia fondarii unei expozitii in aer liber.
Tarisznyás totodata era preocupat si de monumentele istorice din zona, de cercetarea si ocrotirea acestora. In anii 70 el a inceput un amplu proiect prin care promova fondarea unor colectii si expozitii in saturile din zona. Prin urmare au fost fondate colectii bogate la Ciumani, Joseni, Lazarea si Remetea, cu indrumarea stiintifica si administrativa a Muzeului.
Moartea lui Tarisznyás Márton 11 oct. 1980.
Langa colectia etnografica a fost dezvoltata in mod serios colectia stiintelor naturii, cu animale impaiate, preparate de catre Elekes Mihály, cu cumpararea colectiilor de plante. Langa acesta a fost dezvoltata si colectia de arte, cu picturile lui Karácsony János, Gy. Szabó Béla, Szervátiusz Jenõ, precum si cu colectia valoroasa a lui Elekes Vencel, donata muzeului.
In anii 60 insa coniunctura politica nu totdeauna a favorizat muzeul si conducatorul acestuia. Tarisznyás era nevoit sa lupta pentru integritatea muzeului, ca acesta sa nu ajunga in maini neadecvate, cand a fost demis din functie din ordinul Partidului. De la 1969 pana la moarte a fost din nou director.


Această platformă folosește modulele cookie proprii și terțe pentru a vă face folosirea mai plăcută și pentru a îmbunătăți serviciile oferite și pentru a analiza căutările efectuate pe această platformă. Dacă continuați să căutați, ar trebui să acceptați utilizarea acestuia.    Pentru mai multe informații sau pentru a vedea cum se schimbă setările, consultați pagina noastră Politica de confidentialitate.

see options