Muzeul Universității 'POLITEHNICA'

Descriere
Muzeul Universității "POLITEHNICA"din București, după cum îi spune și numele, este un muzeu ce prezintă istoricul Universității, începând de la înființarea Școlii Naționale de Poduri și Șosele, și până în ziua de azi.

În planurile proiectului pentru Școala Națională de Poduri și Șosele, desenate la Paris și semnate de arhitecții francezi Lecomte du Noüy și Cassien Bernard la 26 decembrie 1884, figurează și Sala de Museu și Colecțiuni, localizată în corpul A, primul corp construit, în stânga Curții de onoare. În perioada de început, muzeul avea mai mult un rol de depozitare a aparaturii necesare predării și realizării lucrărilor practice de fizică. Acest lucru este evident având în vedere aparatele ce erau depozitate în acel spațiu - echipamente noi, funcționale, ce erau utilizabile în mod curent în procesul educațional. Ulterior s-au adăugat machete de poduri și clădiri, planșe, etc.

Pe la 1892 este încadrat în școală Dionisie Many, inginer și profesor de fizică. Ministerul Lucrărilor Publice, autoritatea tutelară a școlii care pregătea ingineri specialiști pentru lucrări publice, l-a trimis în două rânduri în Europa Apuseană ca să studieze organizarea instituțiilor de învățământ superior și, în special, a laboratoarelor de electrotehnică, a muzeelor, a atelierelor de pe lângă aceste universități. La întoarcere a făcut două rapoarte către conducerea Ministerului privind modul de organizare a școlii, rapoarte în care era cuprins și acest muzeu, prevăzut în planurile inițiale ale școlii.După realizarea Marii Uniri s-a pus problema realizării unei expoziții în Parcul Carol, similare celei din 1906, lucru ce este realizat în luna septembrie a anului 1921 - Expoziția și târgul de mostre a industriei românești din întreaga Românie. Această sarcină a fost dată lui Mihail Manoilescu, tânăr absolvent al Școlii Naționale de Poduri și Șosele. Expoziția a fost organizată pe 7 pavilioane și viza fel de fel de industrii ale epocii. Construcția a fost foarte practică, ușoară, din chirpici, cu acoperiș de stuf, cu hale destul de mari. În 1925, după ce are loc primul Congres Internațional de Foraje, însoțit de o expoziție în Parcul Carol, muzeul din Parcul Carol este alipit muzeului din cadrul Școlii Politehnice, constituindu-se astfel Muzeul Industrial. În această structură funcționează până în 1948, moment în care un incendiu produs din neglijența unui paznic conduce la distrugerea completă a muzeului din Parcul Carol. Din acest moment și până în zilele noastre nu mai există informații despre Muzeul Școlii Politehnice.


Sufleria aerodinamică din campusul Polizu
Prin Decizia 42/52 din 14.XII.2000 emisă de Biroul Senatului Universității la propunerea Rectorului Ioan Dumitrache, se reînființează Muzeul Universității "POLITEHNICA" din București. Inaugurarea oficială a muzeului a avut loc în data de 03.XII.2003 în prezența Președintelui României, domnul Ion Iliescu.

Întreg ansamblul clădirilor din zona Polizu - Calea Griviței aparținând Palatului Școalei Politehnice și vechii Școli de meserii este cuprins în lista monumentelor istorice ediția 2015.

În perioada scursă de la reînființarea muzeului, din anul 2000, conducătorii acestuia au fost: dr. ing. Ioan Vasile Buiu, ing. Vasile Diaconescu, dr. ing. Cornel Chira și dr. ing. Sorin Dinea.


Această platformă folosește modulele cookie proprii și terțe pentru a vă face folosirea mai plăcută și pentru a îmbunătăți serviciile oferite și pentru a analiza căutările efectuate pe această platformă. Dacă continuați să căutați, ar trebui să acceptați utilizarea acestuia.    Pentru mai multe informații sau pentru a vedea cum se schimbă setările, consultați pagina noastră Politica de confidentialitate.

see options